Kriget i full fart

Hitler hade nu ockuperat Danmark och Norge och detta blev då en vändpunkt för Storbritannien. Storbritanniens premiärminister Neville Chamberlain fick avgå p.g.a missnöje. Han efterträdes av Winston Churchill. Churchill bildade 1940 en ny regering och sa “Jag har inget annat att bjuda er än blod och möda, tårar och svett.” Han lovade folket att styra landet ända intill ‘det bittra slutet’.

 Winston Churchill
Född 1874 - Död 1965
Dödsorsak: Stroke

Strax därefter gick Tyskland igenom Belgien och Nederländerna inriktade mot Frankrike. Fransmännen började gräva ner sig i sina skyttegravar men när Tyskland väl kom dundrade de över fransmännen med stora pansarvagnar. Fransmännen blev mycket chockade när de såg att tyskarna hade satsat på en annan krigsteknik. Efter bara 35 dagar så hade Tyskland tagit över Frankrike och de tyska soldaterna parerade genom Paris.

Bara någon dag innan Tyskland hade erövrat Frankrike hade Italien gått med i kriget på Tysklands sida. Italien var inte dock inte redo för att gå med i kriget samtidigt som Italienarna starkt ogillade att Tyskland hade startat krig från första början.

Från en början såg det ut som att Tyskland skulle vinna kriget och Mussolini var snabb med att ställa sig på den vinnande sidan

Efter att Tyskland tog över Frankrike så var Hitlers plan att erövra Storbritannien. Tanken var att bomba sönder hamnar och flygfält samt att terrorbomba städer. London lades i ruiner och hamnar blev förstörda. Det enda alternativet kvar för invånarna var att söka skydd nere i tunnelbanorna. Det mesta av striderna pågick i luftrummet över Storbritannien där britterna sakta tog övertaget.

 

Efter Tysklands försök att få kontroll över brittiskt luftrum så inledde man snart “Operation Barbarossa”. Operationen var Hitlers plan att ta över Sovjetunionen trots avtalet med Stalin. Hitler ville komma åt Sovjetunionens stora resurser av järnmalm, olja och brödsäd. 
Tyskland hade inte kunnat lyckas alldeles själva utan de fick med sig Rumänien, Bulgarien, Ungern. Hitler lyckades även få med sig Finland på sin sida då Sovjet hade erövrat Finland i vinterkriget.

Den 22 juni 1941 rullade tyska stridsvagnar och flygande stridsplan in i Sovjet. Det såg först ut som att Tyskland skulle snabbt erövra landet men ryssarna lyckades hålla tillbaka trupperna.

Blixtkrigen som utspelade sig började nu även skapa större problem. Man hade lyckats erövra många länder men man misslyckades med att erövra Sovjetunionen. Detta berode på att det gick väldigt snabbt så man kunde inte hålla samma förbindelser med hemmabasen. Många fordon kunde inte komma fram p.g.a att de flesta vägar var som lervälling. Detta gjorde även att det var svårt att skicka tillbaka skadade soldater och få nya till kriget. Det var även svårt att få mat och ammunition etc.

Nu började vintern komma och Tyskland hade ingen vinterutrustning då Hitler hade trott att han skulle ha besegrat Sovjet innan vintern kom. Många av Tysklands soldater frös till döds. Detta hade man kunnat förhindra om vägarna hade varit i bättre skick så att man hade kunnat hämta efter vinterutrustning åt soldaterna. 

 Många soldater frös till döds.
 

Sovjet hade nu fått hot från Japan då de hade gått med på Tysklands och Italiens sida. Men Japan hade andra planer…

Kommentera här: