Mellankrigstiden

Benämning på den period mellan 1918 - 1939

Första världskriget hade dödat mer än 9 miljoner soldater och mer än 20 miljoner soldater hade skadats för livet.

Fredsavtalet i Versailles 1919, skyllde kriget på Tyskland vilket USA inte gillade och vägrade genom detta att skriva under avtalet.

Som följd av kriget så var Tyskland tvungen att betala tillbaka stora mängder pengar i skadestånd. För att kunna genomföra detta var de tvungna att trycka upp stora summor pengar vilket i längden ledde till inflation i landet. Pengarna blev knappt värda någonting vilket gjorde att de rikare människorna blev lika fattiga som andra i landet.

Tyskland var även under hård kontroll av andra länder för att inte kunna effektivisera sin militär.

 

Adolf Hitler
Född 1889 - Död 1945
Dödsorsak: Självmord
 

En man vid namn Adolf Hitler (bild ovanför), blev mycket upprörd då Tyskland hade blivit beskylld för kriget. Han hade under 1920-talet arbetar i den Tyska politiska armén. Han tog över ett parti som hette, Nazipartiet. Partiet var nationalistiska, antisemitiska och judefientliga. Adolf Hitler var en mycket god talare och en smart organisatör. Under en tid av svält, fattigdom m.m, fick Hitler folkets röster tack vare hans goda kunskaper i talan.

Det var i slutet av 1920-talet som den ekonomiska krisen började rejält. Den började först inom jordbruket i USA där jordbrukarna fick ont om pengar. Butiker och industrier var också tvungna att stängas. Det blev mycket svårt att sälja då ingen hade råd att köpa och människor som hade investerat i aktier blev urfattiga. Under 1932-33 var det hela 16 miljoner arbetslösa i USA, och krisen började då även sprida sig till Europa.

USAs president, Franklin D Roosevelt startade ett nytt projekt för att ändra den ekonomiska situationen genom att bygga vägar, öppna fabriker och låta bönder låna pengar till deras jordbruk. Detta projekt kallade man för the New Deal.

Franklin D. Roosevelt
Född 1882 - Död 1945
Dödsorsak: Hjärnblödning
 

Krisen gav Hitlers parti mer makt, man tyckte att det var orättvist efter första världskriget och så la man skulden på judarna istället.

Nazipartiet växte sig starkare under 1930-talet och kom in i regering. Detta gjorde att han senare blev diktator över landet.

Den fascistiska diktatorn Mussolini hade tagit makten i Italien år 1922. Hitler och Mussolini var till en början fiender men insåg snabbt att det var bättre att vara vänner.

Mussolini var en stor beundrare av romarriket och han var den man som införde fascism i Italien.

Snart därefter slöt Hitler pakt med Stalin för att ta Polen.
 
Benito Mussolini
Född 1883 - Död 1945
Dödsorsak: Avrättning
 
 
Josef Stalin
Född 1878 - Död 1953
Dödsorsak: Hjärnblödning
 

Kommentera här: