Förintelsen

Förintelsen är en benämning på nazisternas folkmord på judar och vissa andra grupper under andra världskriget men även några år innan dess.

Under denna period uppskattar man att mellan fem och sex miljoner judar mördades i bland annat förintelseläger och dödsfabriker. Även flera miljoner andra människor mördades däribland flera hundra tusen zigenare.

Nazister utmålade judar som hot mot Tyskland, judarna ansågs även som främmande och värdelösa. Det var när nazisterna kom till makten i Tyskland 1933 som trakasserier mot judar påbörjades. Det tog lång tid innan nazisternas plan “den slutgiltiga lösningen” kunde sättas i verk. Nazisternas plan bakom detta var att utrota Europas judar.

Judarna trängdes ihop i stora instängda områden så kallade “getton”. Därifrån transporterades de i godsvagnar till något av de stora lägren i framför allt Polen. Framme i lägret delade man upp de som kunde arbeta och de som inte kunde. De som inte hade förmågan att arbeta fördes in i stora kammare där de trodde att de skulle få tvätta av sig tack vare duschmunstycken i taket. Men istället för vatten så kom det giftig gas och människorna gasades ihjäl.

De som inte blev ihjäl gasade direkt fick arbeta under olidliga förhållanden. Många dog av svält och sjukdomar, och många skickades till gaskammare när de inte kunde arbeta mer.

En av gaskammrarna.
 

Det mest kända lägret är Auschwitz Birkenau som var ett koncentrationsläger. Där kan man idag gå på guidade turer och få en inblick i hur de hade det.

Auschwitz Birkenau
 

Många historiker har indelat förintelsen i tre faser. Där i den första fasen de flesta offren sköts eller brändes ihjäl. Detta varade framtill cirka 1936.

Mellan 1936 och 1942 inleddes en andra fas där man byggde fler och större koncentrationslägren. I slutet av denna period konstruerade och byggde man sex förintelseläger i Polen där miljontals människor mördades.

I den tredje fasen mellan 1942 och 1945 blev fångarna väldigt viktiga för den tyska krigsindustrin. När tvångsarbetarna hade blivit utslitna fördes de till förintelselägren där de senare blev mördade.

På de olika lägren pågick fruktansvärda experiment utförda av Josef Mengele. Josef kallades även för “Dödsängeln” och “Den vita ängeln”.

 Josef Mengele
Född 1911 - Död 1979
Dödsorsak: Drunkning

Josef hade fattat tycke för experiment på tvillingar redan tidigare i livet och väl stationerad i
Auschwitz fick han chansen att påbörja sin research. Mengele började utföra hänsynslösa experiment, främst på dvärgar och enäggstvillingar där han hade full licens för att lemlästa och döda människorna. Han var också ansvarig för vilka judar som skickades till gaskammaren direkt vid ankomst. Han utförde mycket experiment på ögon där han genom olika metoder försökte ändra ögonfärg. Detta försöke han göra genom att injincera bläck, detta kunde leda till blindhet, smärta och infektioner.

Han uförde även operationer där han bytte kroppsdelar och organ på främst tvillingar. Mengele övervakade även en hopsyning av två romerska barn för att försöka skapa siamesiska tvillingar. Många av dessa expriment utfördes utan bedövning och de som överlevde exprimenten blev svårt skadade och led av invalidiserande skador efter kriget.

För att förhindra att sådan här information skulle spridas så brände man de mesta av bevismaterialet men personal och fångar har i efterhand berättat om hemskheterna som pågick bakom stängda dörrar.

Byggnaden där Josef Mengele utförde sina experiment.
 

 

Kommentera här: